Τίτλος άρθρου: Επιδόρπια - Γλυκά Κρασιά
Κυρίως κείμενο άρθρου:
Κρασί Vinsanto Σιγάλας Σαντορίνη. Το Vinsanto Σιγάλας έχει χρώμα πορτοκαλοχρυσαφί με λαμπερές ανταύγειες. Κρασί πλούσιο και πολύπλοκο, αρωματικό και δυναμικό με κυρίαρχα τα αρώματα ξηρών και καραμελωμένων φρούτων. Το Vinsanto Σιγάλας έχει εξαιρετική δομή και οξύτητα, φινέτσα και έντονη επίγευση. Συνοδεψτε το Vinsanto Σιγάλας με δυνατά τυριά, αποξηραμένα φρούτα και γλυκά με σοκολάτα, στους 11 °C.
Κρασί Samos 1963 Λευκός ΕΟΣ Σάμου. Το «Samos 1963» είναι ένα παλαιωμένο, απολαυστικό και γεμάτο αρώματα γλυκό κρασί της Σάμου, κομμάτι της ελληνικής οινικής ιστορίας και δείγμα του φοβερού δυναμικού παλαίωσης των μοσχάτων της Σάμου. Αρκετά σκουρόχρωμο, φινετσάτο, με έντονα και πολύπλοκα αρώματα σοκολάτας, καβουρδισμένων κόκκων καφέ, μπαχαρικών, πετιμεζιού, καπνού, μελιού, ξηρών καρπών και αποξηραμένων σύκων. Ένα παλαιωμένο επί δεκαετίες κρασί, το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Τα χρόνια ζωής του να του προσδίδουν ανεκτίμητη ποιότητα αλλά και μια πρωτόγνωρη φρεσκάδα, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τον πλούτο των πυκνών αρωμάτων, που πλαισιώνουν τη μοναδική του γεύση. Ένας ανεκτίμητος υγρός θησαυρός σε μπουκάλι, από μια χρονιά σταθμό.
Κρασί Samos Solera Λευκός ΕΟΣ Σάμου. Κρασί με σκούρο καραμελένιο χρώμα εξαιτίας της 10ετούς παλαίωσης. Το αρωματικό δυναμικό του Samos Solera είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο. Περιλαμβάνει αρώματα ξηρών καρπών όπως το καρύδι, ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και έντονα το σύκο), φρούτων (όπως κυδώνι, χουρμά, βύσσινο και περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού. Διαθέτει ένα πυκνό αρωματικό προφίλ, πολυεπίπεδο, με τη μεστή, βελούδινη γεύση που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδίδει στο μοσχάτο. Η πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών σε εξαιρετική ισορροπία. Το Vin de liqueur «Solera», στη συλλεκτική φιάλη με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου, διαθέτει μια απαστράπτουσα γλυκιά ζωντάνια.
Κρασί Ιουλιάτικο Ερυθρός Μπουτάρης Οινοποΐα. Το Ιουλιάτικο έχει χρώμα λαμπερό βυσσινί με έντονες καφετιές ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο όπου με την ανάδευση στο ποτήρι ξεδιπλώνονται αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και κακάο. Ένα κρασί με πολύ καλή δομή, πλούσια λιπαρή γεύση, ισορροπία έντονο άρωμα παλαίωσης και μεγάλης διάρκειας αρωματική επίγευση. Σερβίρεται ως απεριτίφ, άξιος συνοδός με πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά, γλυκά αλλά και γλυκά ορεκτικά, όπως μυζηθροπιτάκια με μέλι, κρασάτα παξιμαδάκια, cheesecake με αγριοκέρασο, ανθότυρο με μέλι. Μπλε τυριά όπως gorgonzola, danablu κ.α. Σερβίρεται παγωμένο στους 6 - 8 °C.
Κρασί Vinsanto Boutari 12 Year Old Σαντορίνη. Το όνομα Vinsanto προέρχεται από το Vino di Santorini (Οίνος της Σαντορίνης) που με το πέρασμα των χρόνων κατέληξε στην σημερινή του ονομασία. Το όνομα του συγκεκριμένου κρασιού Vinsanto Boutari 12, συνδυάζει το όνομα του Vinsanto με τα 12 χρόνια παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια που είχε το συγκεκριμένο κρασί. Το Vinsanto Boutari 12 είναι ένα κρασί με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα με βαθιές καφέ ανταύγειες που προδίδουν την ηλικία του και την πολύχρονη παραμονή του σε βαρέλια. Έχει ένα μεθυστικό άρωμα με πολύπλοκο χαρακτήρα που πλαισιώνεται από θυμαρίσιο μέλι, αποξηραμένο σύκο και σταφίδες ενώ στο βάθος ανατέλλουν χαρακτηριστικά αρώματα καφέ και καμένης καραμέλας. Έχει πλούσια γεύση και τραγανή οξύτητα. Στο τελείωμα του είναι απαλό και ζεστό με τα αρώματα της μύτης να ακολουθούν άψογα. Είναι ένα κρασί περιορισμένων φιαλών που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.
Κρασί Μαλαγουζιά Γλυκύς Όψιμου Τρύγου Γεροβασιλείου Κτήμα. Σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά αφήνονται να υπερωριμάσουν πάνω στα κλήματα μόνο τις χρονιές που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Γλευκοποιούνται και οινοποιούνται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου και παλαιώνουν για τρία χρόνια. Η ζύμωση στο κρασί είναι αργή και ολοκληρώνεται μήνες μετά. Η Μαλαγουζιά Γλυκύς Όψιμου Τρύγου έχει σκούρο χρυσαφί χρώμα και αρωματική «μύτη» με χαρακτήρες από λευκόσαρκα φρούτα, όπως ροδάκινο, αχλάδι και μάνγκο. Η μεγάλη λιπαρότητα του στόματος συμβαδίζει με ένα γλυκό υπόβαθρο και την πολύ καλή οξύτητα. Σερβίρεται κρύο, στους 6 °C.
Κρασί Samos Vin Doux Λευκός Cavino. Χρυσοκίτρινο χρώμα. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας εξωτικών φρούτων, πράσινου τσαγιού ανθών, κομπόστας κίτρινων φρούτων. Γευστικά το Samos Vin Doux είναι γλυκό, ζεστό με επαρκή οξύτητα ώστε να φρεσκάρει τον ουρανίσκο. Τονισμένη και πολύπλοκη επίγευση. Συνοδεύει φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, ή κοντράρεται κομψά με αλμυρές γεύσεις.
Κρασί Santorini Vinsanto Santo Wines. Το Santorini Vinsanto είναι επιδόρπιος οίνος από λιαστό Ασύρτικο και Αηδάνι. Η ωρίμανση 3 ετών σε δρύινα βαρέλια προσδίδει μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών. Σερβίρεται στους 8οC. Επιδέχεται μακρά παλαίωση
Κρασί Μοσχάτο Σπίνας Λευκός Μπουτάρης Οινοποιΐα. Το Μοσχάτο Σπίνας έχει χρώμα έντονο χρυσαφί με κίτρινες ανταύγειες. Το πολύπλοκο μπουκέτο του εντυπωσιάζει αφού τα ποικιλιακά αρώματα δένουν με τα αρώματα της παλαίωσης. Κρασι με αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και grapefruit ενώνονται με αρώματα μελιού και χαμομηλιού. Στο στόμα εμφανίζει πολύ καλή δομή, πλούσια λιπαρή γεύση με μεγάλης διάρκειας επίγευση. Πίνεται πολύ ευχάριστα ως απεριτίφ. Σερβίρεται στους 6 - 8 °C.
Κρασί Samos Anthemis Λευκός ΕΟΣ Σάμου. Κρασί παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14 °C.
Κρασί Vinsanto της Γαίας Σαντορίνη. Ενώ ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον αυγουστιάτικο σαντορινιό ήλιο, ένα άλλο τμήμα αφυδατώνεται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματα της ποικιλίας. Μετά από δέκα μέρες περίπου στον ήλιο, και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, τα πιέζουμε εξαντλητικά και για πολλές ώρες, μέχρι να μας αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Εκτιμούμε ότι μέχρι το στάδιο αυτό, η απόδοση δεν ξεπερνά τα 80-100lt μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα. Στη συνέχεια, ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση αυτή, κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης που δημιουργείται, θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός φυσικά γλυκού οίνου. Στη συνέχεια ο χρόνος επιβραδύνεται… Το Vinsanto μας θα συνεχίσει να παραμένει και να παλαιώνει, μέσα στα ίδια αυτά βαρέλια που ζύμωσε για τουλάχιστον 10 μακρά έτη, αποκτώντας μέσα από την αλληλουχία των εποχών, τόσο το βαθύ χρώμα μελιού που το χαρακτηρίζει όσο και τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα. Όταν επιτέλους φτάσει η κατάλληλη στιγμή, το Vinsanto απλά θα εμφιαλωθεί χωρίς να υποστεί την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα. Σύνθετα και έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα που έχουν περάσει από τη φωτιά και έχουν καραμελοποιηθεί, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και πάλι ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί, ότι αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που συνεχίζει να του δίνει νεύρο και ένταση. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο κρασί πάντα κρύο, στους 6°-8°C περίπου, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή απλά να συνεχίσετε να το παλαιώνετε για πολλά πολλά ακόμα χρόνια.
Κρασί Αμπελιαστός Ερυθρός Μπουτάρης Οινοποιΐα. O Αμπελιαστός είναι ένα ερυθρό γλυκό κρασί με κόκκινο κεραμιδί χρώμα και έντονες καφετιές ανταύγειες, που μαρτυρούν τη μακροχρόνια παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια. Η ηλικία του φανερώνεται επίσης στο έντονο και πολύπλοκο άρωμα παλαίωσης όπου κυριαρχούν αρώματα γλυκών αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, κανέλας και σοκολάτας. Γευστικά είναι πλούσιο και παχύ με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας, τραχύτητας και τανινών της Μανδηλάριας με την γλυκάδα ζαχάρων του. Έχει έντονη μακριά αρωματική επίγευση και είναι ένα κρασί που επιδέχεται μακροχρόνια παλαίωση. Ο Αμπελιαστός πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ και ταιριάζει εξαιρετικά με το Ροκφόρ. Ταιριάζει επίσης με κρεμώδη γλυκά που δεν είναι τόσο γλυκά, όπως η Crème Brule. Απολαύσττε τον στους 12-14 οC.
Κρασί Real Sangria. Η Real Sangria είναι το παραδοσιακό ποτό της Ισπανίας, παρασκευάζεται από κόκκινο κρασί και φυσικά εκχυλίσματα φρούτων χωρίς συντηρητικά και χρωστικές. Σκούρο κόκκινο χρώμα και δροσερή γεύση. Σερβίρεται παγωμένη, είναι το απόλυτο ποτό του καλοκαιριού. Με δροσιστικές ζωντανές, αρωματικές γεύσεις φρούτων, είναι ένα νόστιμο και ευχάριστο κρασί. Η Real Sangria μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους τρόπους, αλλά σερβίρεται καλύτερα με την προσθήκη μερικών φρέσκων φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, ακόμη και ανανά. Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε λεμονάδα ή και τζίντζερ, το μόνο όριο είναι η φαντασία σας.
Κρασί Samos Vin Doux Λευκός ΕΟΣ Σάμου. Ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου και το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από ημιορεινές και ορεινές αναβαθμίδες. Έχει ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού. Στην ιδιαίτερα φρουτώδη γεύση του Vin Doux «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα. Σερβίρεται στους 8-10 °C.
Κρασί Μαυροδάφνη Πατρών Ερυθρός Cavino. ένα κρασί με ερυθρό χρώμα και κεραμιδένιες ανταύγειες. Αρωματικά στην Μαυροδάφνη διακρίνονται χαρακτήρες αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνο, σύκο σταφίδα). Γευστικά είναι ζεστή, γλυκιά με υποψία τανινών που δίνουν δομή. Συνοδεύει αλμυρά πιάτα (τυροκαφτερή), γλυκά σιροπιαστά και φρούτα.
Κρασί Vinsanto Γαβαλάς Σαντορίνη. Tο κρασί αυτό γεμίζει τα δισκοπότηρα των ορθοδόξων εκκλησιών. Πίνεται δροσερό 6-8oC, μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο. Tο Vinsanto εμφιαλώνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών χωρίς να υποστεί καμιά τεχνική επεξεργασία.
Κρασί Μαυροδάφνη Πατρών Ερυθρός Τσάνταλης Oινοποΐα. Βαθύχρωμο ερυθρό κρασί με κεραμιδί τόνους. Το φίνο μπουκέτο του παντρεύει αρμονικά τα αρώματα από δαμάσκηνα με τα αρώματα της μόκας και του κακάο, τα οποία συνοδεύουν νότες κανέλλας, γαρύφαλλου και βανίλιας. Είναι στρογγυλό και γενναιόδωρο. Η βελούδινη γλυκύτητά του αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο αρωματικό του χαρακτήρα με το κακάο και μια αίσθηση βανίλιας. Αρωματική επίγευση μακράς διάρκειας. Σερβίρεται στους 12 οC - 16 οC. Σαν απεριτίφ συνοδεύει ξηρούς καρπούς, πικάντικα καναπεδάκια. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει πιάτα πικάντικα ή μια γλυκιά γεύση. Ταιριάζει αρμονικά με τα επιδόρπια: φρούτα. Τάρτες φρούτων, γλυκά με αμυγδαλόψιχα, παγωτό βανίλια, γλυκά του κουταλιού, αλλά και γλυκά με σοκολάτα.